Thursday, February 23, 2017

DIAM

Diam..
Diam tak bererti dipihak yang salah..
Diam adalah untuk tak merumitkan lagi keadaan..
Bila bersuara.. siapa yang nak dengar..
Takde...
Tak kan ade orang yang nak dengar penjelasan..
Kecuali... mencari kesalahan lain dalam penjelasan yang diberi..
Kecuali.. mendengan alasan untuk manipulasi...
Akhirnya.. permasalahan awal.. tak selesai...
Malah bertambah...
Takde orang yang nak mengaku bersalah...
Sekiranya tak diam...
atau sekiranya bersuara bagaikan menyalahkan pihak yang lain...
dan perkara tersebut...
tak mungkin dapat diterima oleh sesiapa...
Jadi... diam...
Diam dari memberi penjelasan sekiranya ditempat yang benar....
dan kebenaran akan muncul dengan sendirinya....

Wednesday, February 22, 2017

SAHABAT

Mudahnya kita memahami erti sahabat... tapi.. sebenarnya...
sahabat itu sendiri.. tidak sedar..
adakah dia seorang sahabat atau tak...

Bila kau memerlukan sokongan semua orang yang berada disekeliling kau..
dan sokongan dari seorang yang kau anggap sahabat masih tak cukup..
Tak perlu kau gelar diri kau sahabat kepada seorang itu..

Andai kau masih tergamak menyakiti hati seorang yang paling rapat dengan kau..
Jangan kau gelar kau sahabat kepada seorang itu..

Andai kau masih tak mampu.. menyimpan rahsia terbesar seorang itu...
Jangan kau gelar kau sahabat kepada seorang itu...

Andai kau terlalu menjaga hati orang-orang sekeliling kau... tapi..
dalam masa yang sama mengguris hati seorang yang kau anggap sahabat...
Jangan kau gelar kau sahabat kepada seorang itu...

Seorang yang bersahabat dengan kau.. tidak akan layan orang lain...
sama macam dia layan kau.... jangan kau harap.. orang yang rapat dengan kau...
layan semua kawan-kawan kau... macam mane kau nak die layan kawan-kawan kau..
Jangan kau gelar kau sahabat kepada seorang itu...

Thursday, February 2, 2017

:: GAGAL ::

Bad mummy tak buat ape2 pun yang dirancang...
Tak taulah.. macam mane nasib anak-anak mummy...


Friday, January 27, 2017

:: KELUARGA MUMMY ::

Perjalanan bad mummy dengan anak-anak dan suami..

3 orang anak mummy sekarang.. tengah lasak... and banyak main macam kartun..
Sebab diorang banyak sangat tgk kartun...
Mummy dalam usaha.. nak pisahkan diorang dari gadjet...
Dan mummy sepatutnya dah mula cari aktiviti untuk habis masa dengan diorang...

Abang... budak patung...
kenapa mummy panggil die budak patung..
mase die kecik... mata hitam die besar sangat...
kulit die putih merah..
memang macam anak patung..
dan satu hari.. mase kat kedai makan..
ade sorang nenek tu.. panggil die budak patung...
Mummy rase.. kena sangat dengan abang...
so,, mummy gelar die budak patung...

Muhammad Khalis Abqari bin Muhammad Shafiq..
Muhammad tu maksud die dah tentulah yang terpuji...
Khalis Abqari tu.. suci bijaksana...
mummy harap die jadi anak yang terpuji suci dan bijaksana...

Kakak... puteri..
sbb.. die perempuan... yang acah-acah puteri.. ha ha..
mase tu... ade 2 orang je cucu perempuan..
cucu perempuan yang first.. jarang jumpe nenek...
jadi rase macam die sorang je perempuan..
sbb tu nenek panggil die puteri...
tapi.. lasak.. tak macam puteri.. kalah putera nenek yang lain...

Aimy Damia binti Muhammad Shafiq...

Mummy cari makna yang sama dengan nama abang..

keberkatan dan kebijakan...
Memang mummy mengharapkan kesucian dan kebijaksanaan anak-anak mummy..

Adek.. Abu..
Adek lain dari abang ngan kakak.. suke menangis... bila panggil die Abu..
Die menyahut.. jadi.. mummy panggil die Abu..
Tapi sekarang.. tak lagi.. name abu dah hilang...

Muhammad Iffat Aqlan bin Muhammad Shafiq
sama makne dengan abang dan kakak...
yang suci / kebijakan...

Dari sekarang.. mummy akan bukukan kisah kita...

:: BAD MUMMY MARAH HAL KECIK ::

Bad mummy sampai kat umah nenek... pukul 5.40 petang.. mummy rase nak balik
rumah sendiri cepat.. and rase banyak perkara nak share dengan
mr husband.. 
Petang tu pulak.... mr husband lambat sampai... pukul 7.30...
ish.. memang mummy tak puas hati...
mummy tak bagi lagi die pegi keje ngan member die tu..
mummy nak die bawak kete pegi keje.. supaya
die tak smpi lambat sangat ke rumah..
disebabkan tak boleh nak balik and kena follow after work program member die tu...

so.. dalam kereta mummy terlelap...
and smpi rumah... mummy terus masuk bilik and sambung tido smpi pagi...

haaaaa...
11 jam mummy tido...


Our Anniversary

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers