Thursday, April 20, 2017

:: Mr Vampire dan Pembancuh Kopinye ::

Hmmmm... layan drama-drama Ungku Ismail Aziz... Entah nape.. Rase macam..
Die sangat sesuai bila berganding ngan elizad....
Pelakon lain bukan tak ok... Ungku ni cara die berlakon tak buat-buat...
So... bila kena ngan pelakon yang drama sangat.. macam tak kena....

Aku ulang balik tgk cerita antara garisan..
Ungku ismail... is ungku ismail.. tapi.. tak tau nape die tak menyerlah dalam cite tu..
watak die mungkin...

And now... memang tgh layan la cite Mr Vampire ni...
Nazira Sardee tu.. wow sangat...
Cara die bercakap.. suara die...
Even tak sama ngan elizad.. tapi aku rase.. perempuan yang cool macam diorang ni...
memang kena la ngan ungku...

Ha ha.. banyak gak drama.. telefilem yang ungku berlakon.. tapi aku rase..
die kena pilih heroin..

Aku nak tgk cite ungku ismail ni berlakon ngan zara zya...
Macam best jer..

#travellingberuang

Wednesday, April 19, 2017

:: EGO ::

Tak tau kenapa... petang ni agak emosional bagi aku...
Ok... Kita flashback.. tahun 2013... 2015...
Bila aku edarkan borang untuk diisi... untuk dilengkapkan...
Kau buat tak tau... satu jabatan kau persendakan aku depan auditor..
Walaupun.. perkara tu tuntutan jabatan...
Tapi.. sebab aku yang minta...
Kau perlekehkan..

Aku ambek kursus tuk mantapkan pengurusan aset ni semua..
rujuk pekeliling and what so ever yang perlu.. even rujuk jabatan lain...
even rujuk kementerian kewangan..
Untuk ape,... untuk selaraskan jabatan kita ni dengan jabatan lain..
yang berjaya menguruskan aset diorang dengan baik...

Now.. hari ni..
Auditor mane tah... datang... dan dokumen tu perlu ade...
Aku cuba explain ape yang kita perlu buat...
Kita perlu selaraskan jabatan kita punye dokumen...

Kau jawab ape?
Bukan nya saya boleh nak dengar cakap awak sangat pun..
Saya dah call sipolan untuk die rujuk ke negeri...

Dan aku..
Iye... aku pergi macam tu aje bila kau mula cakap macam tu...
Kalau disebabkan aku cuma kerani.. orang kecik...
tak layak suarakan ape2...

Yes...
Aku tak kan bersuara..



Tuesday, March 28, 2017

:: MENANG ::

Kau nak memenangi hati dia...
Buatlah ape cara pun...
Depan dia kau pura-pura terima aku...
Tapi depan aku...
cuma ada kebencian dan kemarahan..
Untuk apa...
Jangan bohong diri sendiri...

Jgn pura-pura depan dia pasal aku...
TAk salah pun kau nak benci aku..
Tak perlu cakap kau tak benci aku depan dia..



:: TAK ADIL ::

Tak Adil la.. semua kesalahan tu kau letak pada aku..
Kau tak suke die.. jgn lah kau cakap.. sebab aku kau tak suka dia..
Kau rasa tak bahagia...
Jangan lah kau cakap sebab aku kau tak bahagia...
Kau tak memahami dia...
Jangan lah cakap sebab aku kau tak faham dia...
Semua yang kau cakap pada aku..
Aku cuma tanya pada die...
Kenapa jadi macam tu...
Dia kata keadaan tak macam tu pun sebenarnya..
Kau yang suke komplen lebih-lebih...
Bila aku tanya.. ape yang tak kena sebenarnya...
Yang tak kena sebenarnya ada pada diri kau...

Haaaiihhh...

Tak salah pun kau senyum.. senyum je lah...
Tak salah pun kau gembira.. gembira je lah..
Tapi bila ada aku...
Kau merintih.. meratap...
Kenapa.. kau takut orang lain lupa yang aku ni jahat...
Kucar-kacirkan kehidupan kau dengan dia...

Jangan cakap aku drama tau..
Sebab aku tak de kena mengena dengan kau dan dia....

Aku tau kau  rasa kau sempurna... sebab kau akan cakap..
Ape lagi yang kau tak buat..
Kau akan cakap semua kau dah buat...
Tapi kau lupe nak tgk... ape yang kau tak buat,.
dan ape yang perlu kau buat....

Thursday, February 23, 2017

DIAM

Diam..
Diam tak bererti dipihak yang salah..
Diam adalah untuk tak merumitkan lagi keadaan..
Bila bersuara.. siapa yang nak dengar..
Takde...
Tak kan ade orang yang nak dengar penjelasan..
Kecuali... mencari kesalahan lain dalam penjelasan yang diberi..
Kecuali.. mendengan alasan untuk manipulasi...
Akhirnya.. permasalahan awal.. tak selesai...
Malah bertambah...
Takde orang yang nak mengaku bersalah...
Sekiranya tak diam...
atau sekiranya bersuara bagaikan menyalahkan pihak yang lain...
dan perkara tersebut...
tak mungkin dapat diterima oleh sesiapa...
Jadi... diam...
Diam dari memberi penjelasan sekiranya ditempat yang benar....
dan kebenaran akan muncul dengan sendirinya....

Our Anniversary

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers