Wednesday, January 25, 2017

:: BAD MUMMY FEEL BAD ::

Mase nak ambek abang balik sekolah sempat aku borak dengan mak pada classmate abang..
Kes die lain.. Die ade 2 orang anak dalam satu kelas..  Awal tahun and akhir tahun.. Of course yang adek lambat sikit dari kakak die...

Same macam aku tak berani nak masukkan adek ke taska pada umur die 4 tahun sbb die lahir bulan 12.... and nampak die kecik sangat berbanding abang ngan kakak die yang nampak takde masalah bergaul dengan rakan-rakan sebaya diorang seawal 4 tahun...

Ape yang kitorang bincangkan... Hmmm.. pasal anak-anak yang lambat ni lah...
Aku tertanya-tanya.. ape yang patut anak-anak capai dalam umur 7 tahun...
Adakah cikgu nak anak-anak yang sudah boleh membaca baru dikatakan mencapai tahap darjah 1..
Atau... adakah cikgu nak murid-murid yang dah tahu semuanya.. baru dikatakan mencapai tahap darjah 1....

Husband aku selalu cakap... rasanya dulu... masa die di tahap satu.. die belum tahu ape-ape...
Iye.. aku tau... ibu bapa juga perlu bantu anak-anak dirumah... Aku bantu.. kami bantu dari segi self confidence.. bercakap.... berdikari...

What if aku hanta anak-anak yang tak boleh buat ape2 and cikgu kena ajar semua tu...

Teruk kan aku sebagai mak.. ha ha... Iye.. aku tau...

Lagipun.. anak-anak aku mungkin lebih cepat pandai.. dan cepat tangkap.. bila aku kat rumah selalu tunjuk ajar... sbb.. bila aku suruh... die terus buat... tapi tu lah... dengan rotan...
Kalau tak marah tak jalan...

So... pendekatan awal.... aku kena sediakan tempat untuk diorang selesa buat kerja sekolah and belajar sendiri kat rumah... aku rasa.. mainan kat rumah yang bersepah2 tu... dah patut aku buang.. drpd bersepah dlm bilik and tak kemas.....

Go bad mummy... go!!!

soalan ayah selalu tanya...
Ko ingat senang jadi mak???

hmmm... memang tak senang.....
haiiihhhh....

No comments:

Our Anniversary

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers